ΚΔΑΠ

tsirka kdap

Από την νέα σχολική χρονιά στις εγκαταστάσεις μας σε έναν σύγχρονο και πλήρως εξοπλισμένο χώρο διαμορφωμένο σύμφωνα με τις οριζόμενες τεχνικές προδιαγραφές ασφάλειας και υγιεινής θα λειτουργήσει το ΚΔΑΠ του ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΤΣΙΡΚΑ μια πιστοποιημένη από το κράτος εκπαιδευτική δομή η οποία μπορεί να φιλοξενήσει παιδιά ηλικίας από 5 έως 12 ετών, με αντικείμενο τη δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου τους με την καθοδήγηση του εξειδικευμένου και έμπειρου προσωπικού μας .

Κύριος στόχος του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης του ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΤΣΙΡΚΑ είναι τα παιδιά να απολάβουν πλούσια ερεθίσματα που διευρύνουν τους πνευματικούς και γνωστικούς ορίζοντες τους και συμβάλλουν στη διατήρηση της αυθεντικότητας,  προσφέροντας τους ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων για τη δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου τους.

Μέσα από ομαδικές και ατομικές δραστηριότητες, τα παιδιά αναπτύσσουν τα ταλέντα και τα ενδιαφέροντά τους και κοινωνικοποιούνται. Οι δραστηριότητες του ΚΔΑΠ Εκπαιδευτικού Κέντρου ΤΣΙΡΚΑ καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερόντων ξεκινώντας από δραστηριότητες που σχετίζονται με τη σωματική ανάπτυξη και κινητικότητα των παιδιών μέχρι την ψυχική και συναισθηματική τους έκφραση.

Πολλές από τις δραστηριότητες παρέχονται και στην Αγγλική Γλώσσα.

Οι δραστηριότητες με τις οποίες μπορούν να απασχοληθούν τα παιδιά στο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης του Εκπαιδευτικού Κέντρου ΤΣΙΡΚΑ, είναι:

 

1) Περιβαλλοντική Εκπαίδευση – Κηπουρική

Μέσα από διασκεδαστικές δραστηριότητες τα παιδιά ευαισθητοποιούνται και κατανοούν τα περιβαλλοντικά ζητήματα, λαμβάνουν δράση και αποκτούν οικολογική συνείδηση. Ταυτόχρονα, καλλιεργούν την ευαισθησία, την παρατηρητικότητα, την κριτική σκέψη και την υπευθυνότητα φροντίζοντας τον δικό τους «πράσινο φίλο». Η δραστηριότητα παρέχεται και στην Αγγλική γλώσσα.

 

2) Θεατρική Αγωγή

Η δραματοποίηση παραμυθιών, το θεατρικό παιχνίδι, το κουκλοθέατρο, η παντομίμα είναι ορισμένες από τις δραστηριότητες έκφρασης στο κέντρο μας. Μέσα από τις δραστηριότητες αυτές τα παιδιά δημιουργούν, εκφράζουν τα συναισθήματά τους και επικοινωνούν. Η θεατρική αγωγή βοηθά τα παιδιά στην κοινωνικοποίηση και στην αυτογνωσία καθώς και να αναπτύξουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες και τη συναισθηματική τους νοημοσύνη. Τα παιδιά έχουν επίσης τη δυνατότητα να γράψουν το δικό τους σενάριο και να ανεβάσουμε το έργο μας στο τέλος της χρονιάς. Τα παιδιά συμμετέχουν επίσης στην κατασκευή των σκηνικών, των κουστουμιών καθώς και στην κατασκευή κούκλας για το κουκλοθέατρο, αναλαμβάνοντας ενεργό ρόλο στην πρωτότυπη  θεατρική μας παράσταση. Η δραστηριότητα παρέχεται και στην Αγγλική γλώσσα.

 

3) Ψυχοκινητική και Αθλητική Αγωγή – Παιδική Γυμναστική – Κινητικά Παιχνίδια

Δοκοί ισορροπίας, εμπόδια, καλάθια, τέρματα, σκυταλοδρομίες και πολλές ακόμη δραστηριότητες βοηθούν τα παιδιά να ενισχύσουν τις κινητικές τους δεξιότητες, να βελτιώσουν τα αντανακλαστικά τους, να εκτονώσουν την ενέργειά τους, και να μάθουν να συνεργάζονται, ως μέλη μιας ομάδας.

 

4) Μουσικοκινητική Αγωγή

Μέσα από μουσικά παιχνίδια τα παιδιά μαθαίνουν τα βασικά στοιχεία της μουσικής (ρυθμό, νότες, τραγούδια, μουσικά όργανα), έρχονται σε επαφή με τη μουσική κουλτούρα διαφορετικών χωρών, αναπτύσσουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους, χαλαρώνουν και εκφράζονται δημιουργικά. Συνδυάζοντας το ρυθμό και τη μελωδία, το τραγούδι και την κίνηση, και κατασκευάζοντας τα δικά μας μουσικά όργανα, τα παιδιά ανακαλύπτουν τον υπέροχο κόσμο της μουσικής έκφρασης.

 

5) Μαγειρική

dimiourgiki-apasxolisi

Τα παιδιά υιοθετούν σωστές διατροφικές συνήθειες και γνωρίζουν γεύσεις από όλο τονκόσμο.  Μέσα από τη μαγειρική τα παιδιά ενεργοποιούν όλες τους τις αισθήσεις. Μαθαίνουν να εκτελούν ομαδικές συνταγές, αναπτύσσοντας έτσι κοινωνικές δεξιότητες, ενώ ταυτόχρονα έρχονται σε επαφή με τις μαθηματικές έννοιες, όπως η ποσοτική καταμέτρηση και η δοσολογία των υλικών. Και όταν οι δημιουργίες μας είναι έτοιμες, στρώνουμε τραπέζι, καλούμε συγγενείς και φίλους και απολαμβάνουμε όλα όσα φτιάξαμε με τα χεράκια μας! Η δραστηριότητα παρέχεται και στην Αγγλική γλώσσα.

 

6) Εικαστικά: ζωγραφική, χειροτεχνίες, κατασκευές, ντεκουπάζ, Αγιογραφία

Χρωματιστά μολύβια και μπογιές, κολάζ, πινιάτες, πηλός, πλαστελίνη, ζυμάρι, χαρτοπολτός, ξύλο, πέτρα, ανακυκλώσιμα φυσικά υλικά και πάνω απ’ όλα φαντασία και δημιουργικότητα είναι μερικά μόνο από τα εφόδιά μας. Μέσα από θεματικές ενότητες οι οποίες εμπνέονται από τη φύση, τις εποχές και τα διάφορα γεγονότα της καθημερινότητας, βοηθάμε τα παιδιά να εκφράσουν τη δημιουργικότητά τους, να καλλιεργήσουν τη φαντασία και την αισθητική τους, να εξωτερικεύσουν τον αυθορμητισμό και τα συναισθήματά τους.

 

7) Εργαστήρι Ελεύθερης Απασχόλησης

Το ελεύθερο παιχνίδι (ομαδικό ή ατομικό) έχει αδιαμφισβήτητη παιδαγωγική αξία, αφού αναπτύσσει την προσωπικότητα του παιδιού. Επιλεγμένα επιτραπέζια παιχνίδια γνώσης και στρατηγικής, σκάκι, πάζλ, παιχνίδια γνωριμίας, επικοινωνίας και εξερεύνησης καθώς και μια πλούσια εξοπλισμένη βιβλιοθήκη προσφέρουν στα παιδιά στιγμές χαλάρωσης και διασκέδασης.

 

8) STEAM Education (Science, Technology, Engineering, Arts, Mathematics)

Η Επιστήμη, η Τεχνολογία, η Μηχανική, οι Τέχνες και τα Μαθηματικά συνδυάζονται και το αποτέλεσμα είναι συναρπαστικό! Μέσα από μια διαθεματική και βιωματική προσέγγιση, οι μικροί μας επιστήμονες  πραγματοποιούν πειράματα χρησιμοποιώντας απλά υλικά, παρατηρούν, συμπεραίνουν και ανακαλύπτουν τις φυσικές επιστήμες. Η δραστηριότητα παρέχεται και στην Αγγλική γλώσσα.

 

9) Εκπαιδευτική Ρομποτική

Οι εκπαιδευτικές δράσεις Ρομποτικής, με το διεπιστημονικό χαρακτήρα που έχουν, δίνουν τη δυνατότητα στα παιδιά να προσεγγίσουν βιωματικά περιοχές, όπως μηχανική, ηλεκτρονική, αυτόματο έλεγχο, επιστήμες των υπολογιστών, της τεχνολογίας, των μαθηματικών, της φυσικής, αλλά και της αρχιτεκτονικής (STEAM).

Τα παιδιά συνεργάζονται για να κατασκευάσουν τη μηχανή-ρομπότ, προσθέτουν αισθητήρες αφής, ήχου, χρώματος, απόστασης, κίνησης  και στη συνέχεια μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή και με ειδική γλώσσα προγραμματισμού δίνουν εντολές στην κατασκευή τους από Lego να δράσει στην ειδική πίστα ρομποτικής.

kitaro-xalepas

 

10) Πληροφορική

Με ένα πρόγραμμα ειδικά σχεδιασμένο για την εισαγωγή των παιδιών ηλικίας 5-12 ετών στις βασικές αρχές της πληροφορικής, τα παιδιά εξοικειώνονται με ευχάριστο και αποτελεσματικό τρόπο με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Μαθαίνουν απλά και βιωματικά πώς λειτουργεί ένας υπολογιστής και τί δυνατότητες προσφέρει για μόρφωση και ψυχαγωγία, αποκτούν τη σωστή και απαραίτητη για το μέλλον τους γνώση των υπολογιστών, δημιουργούν κείμενα, ζωγραφιές και μαθαίνουν να αναζητούν πληροφορίες από το διαδίκτυο με ασφάλεια.

 

11) Συμβουλευτική για καλύτερες επιδόσεις

Ο τρόπος μελέτης για κάθε παιδί είναι διαφορετικός! Γνωρίζοντας τους ιδιαίτερους μαθησιακούς τύπους και τον τρόπο που προσλαμβάνει και επεξεργάζεται τις γνωστικές πληροφορίες, προσφέρουμε τα κατάλληλα ερεθίσματα ώστε το παιδί να μαθαίνει πιο γρήγορα, πιο άνετα, πιο αποτελεσματικά, να συγκρατεί περισσότερα στη μνήμη και να ανακαλεί ευκολότερα πληροφορίες.

Οι παιδαγωγοί του κέντρου μας έχουν εκπαιδευτεί και πιστοποιηθεί ώστε να προσεγγίζουν το κάθε παιδί σύμφωνα με το  μαθησιακό του προφίλ και να βοηθούν τα παιδιά να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους ώστε να πετύχουν τα καλύτερα μαθησιακά αποτελέσματα.

Οι Οικογένειες, δικαιούχοι voucher από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ της ΕΕΤΑΑ “Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής ζωής”, συμμετέχουν στις δράσεις του ΚΔΑΠ δωρεάν με χρήση του voucher που λαμβάνουν με την υποβολή της αίτησης τους.

JoomShaper